NON til tegnsproget

Alle kender til tegnsprog og jeg er vis på at de fleste mennesker i grunden er fascinerede af det. Jeg tror ikke på, at der er nogen der reelt ser ned på tegnsprog, selvom tegnsprog sikkert kan være meget sjov at imitere og måske endda gøre grin med. Jeg har prøvet stort set alt fra at en kendt standup komiker ville have mig til lære ham at sige “fisse” foran 200 personer (med efterfølgende rimelig røde ører hos mig til følge, da tegnet er ret så malende) til små børn der kommer hen og glor så øjnene triller ud af dem. Nogle gange kan det være rimelig irriterende og give mig en ubændig trang til at lade dem komme i vejen for mine spidse støvler, da små børn i forvejen ikke lige er min kop the. Men jeg ved dog at det munder ud i en vis fascination af tegnsproget. Og så for at komme til pointen, det er nok de færreste der ved at tegnsprog ikke er et anerkendt sprog, selvom der følger et tegnsprog med stort set alle sprog i verden. Brian Mikkelsen har nylig sagt nej til det. Til trods for 100 års (eller noget!) diplomatisk kæmpen fra Danske Døves Landsforbunds side. Og det er ærligt talt ved at blive ret irriterende. Som Rødtop (kändis indenfor døveverdenen grundet hans fabelagtige fortælleevner) så malende sagde det igår – det er igen sket, at de højere instanser har stukket en sut ind i munden på os og klappet os på hovedet. Det er hele denne undervurdering af tegnsproget og døve mennesker der er en torn i øjet på os. Hele vores verden og “kultur” er omgærdet af en vis mystik, som de fleste mennesker nok mere eller mindre vil finde fascinerende, hvis de kan få en tit ind. Og samtidig hersker der en stor uvidenhed om at være døv. Viden kaster kun gode ting af sig – eksempelvis kunne det være at få hr. Kulturminister til at anerkende tegnsprog som et officielt mindretalssprog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *