Debat om CI

I løbet af de seneste tre søndage har Politiken haft fokus på døves vilkår. Hvis man har læst mine indlæg (blandt andet her og her) her på bloggen om cirka det emne, vil man vide, at jeg er ret kritisk (og bekymret) overfor den udvikling med døve børn, der desværre finder sted i øjeblikket. Stadig flere børn får en operation, der giver en vis hørelse på det ene øre, og forventes så at kunne klare sig på vilkår med normalthørende børn. De udsluses i folkeskoler mm. Det triste er, at operationens effekt er stærkt overvurderet. Prisen er, at de små skal gennem en omgang taleindoktrinering af dimensioner, for at blot nævne en lillebitte del af et stort hele. Hvordan sådan noget artikulation føles, har Elisa her ganske fint beskrevet. Forskellen er bare, at de der børn er helt alene om det, de har ikke engang nogle ligesindende, der er i samme båd som dem. Ikke nogen, de kan beklage sig til eller grine sammen med. Jeg fik så sendt et debatindlæg til Politiken, men de tog det desværre ikke ind, så DDL har publiceret det i deres nyhedsbrev. Jeg vil gerne have lidt credit for den, så mit upublicerede debatindlæg til Politiken kan altså læses derovre på DDLs website. Mit håb er, at forældre til døve børn slår koldt vand i blodet, og tænker sig om en ekstra gang med hensyn til at undlade tegnsprog, artikulere løs og smide ungen i en almindelig folkeskole. Og at den debat spores over i en mere relevant retning; nemlig ikke, at døve gør alt for at forhindre udviklingen (hvis det så bare virkede, ville jeg selvfølgelig være den første, der fik plantet det ind i hovedet) – men at man virkelig skal passe på med at overvurdere apparatets effekt. Hvis det bare virkede optimalt, ville man ikke behøve at gøre alle de her vilde krumspring i med det hellige mantra “for barnets skyld”. Der er virkelig mange triste resultater fra dengang i 60’erne og 70’erne, hvor man også troede, at høreapparatet var en gave sendt ned fra himlen ned til døve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *