Gæster i sengen

Nøj hvor gik jeg bare amok i morges. Nede i vaskekælderen, mens tøjet centrifugerede, fandt jeg lige et blad. Noget indretningshalløj, og det kan jeg jo slet ikke stå for. Nåmen altså, på side 28 stod der noget om dyner. Hvordan man plejede sine dyner. Mmhm, okay. Hvorfor ikke læse?

Plejer du din dyne ordentligt, det vil sige, lufter den tit og vasker den 4-5 gange om året, så har den en gennemsnitslevetid på 10 år. Hovedpuder holder kun deres facon i 2-4 år.

Hmm, fint nok. Mine dyner må være en 10 år, eller noget over. Kan seriøst ikke huske, hvornår jeg fik dem, men det var i hvert fald ikke mens jeg har boet her i København. Men de ser nu ud til at leve i allerbedste velgående. Sådan cirka. Jeg læser videre:

Gæster i sengen
Er du lidt doven, når det kommer til at pleje din pude og dyne kan det være, at det ændrer sig helt af sig selv, når du læser om husstøvmiden. Det er et lille dyr, der elsker at formere sig i dit fugtige sengetøj og leve af dine døde hudceller. Du kan ikke umiddelbart se eller mærke husstøvmidernem men de findes i tusindvis, og deres ekskrementer får du ind i luftvejene, når du trækker vejrer i sengen.

Hvad er det, der står der? Hvad er det, min mor ikke har fortalt mig? Så giver det da pokker, at man skal vaske sit dyne-hejs en 4-5 gange om året. Åh Gud. Jeg erindrer ikke, at jeg nogensinde, i hele mit liv, har fået proppet noget dyne i en vaskemaskine. Hjælp. Det betyder så, at mine dyner ikke er vasket siden 2001, minimum. Åh, skrig. Går i panik. Hastig SMS til arbejdet om at jeg arbejder hjemme i dag. Nu snurrer 2 stk. dyner lystigt i centrifugen. For dælen da. Jeg syntes også, at kunne mærke, at der har været noget småt, der har bidt mig i nakken i nat. Sikkert et ulækkert dyr med lange, spidse mundstykker. Åh, gys. Note til mor: Har fundet den ultimative moder-gave-ide: Nye dyner og puder.

0 tanker om “Gæster i sengen”

 1. Hehe ja det må siges… så er man helt sikkert nødt til at holde styr på sine sager. Ulækre jeg ku’ godt lære lidt af det 🙂

 2. Jeg er hysterisk med det slags, jeg køber nye dyner og puder hvert 3. – 4. år og lufter altid ud. Det slags ved jeg fra min mor. Hun arbejder med rengøring, og kan godt male skræk-scenarier med husstøvmider og hvad ved jeg der kribler i vores kroge, dyner og tøj. Men det er altså ikke 1500 kroners dyne jeg køber… 🙂

 3. Klejs – gisp. Den artikel var nu i et blad om indretning mv. sponsoreret af Lars Larsen. Hmm, egentlig smart markedsføring, sådan en skræmmekampagne ting. For nu tænker jeg straks… ikke nødvendigvis dyre dyner – Dyne Larsen! NU? Han er ikke helt dum.

  Marie – åh, det troede jeg heller ikke. Men nu er de jo så bittebittesmå… hmm, kan de mon kravle gennem ens hud? Åh, skræk.

 4. Okokok skal nok vaske dyne og pude i weekend! Og det GØR jeg.. Ved noget om det men på sengetøj, ikke dyner og puder.. Sikker en hyggelig lørdag jeg får.

 5. Marie: Ork… De er så bittebitte små, at de kan være alle vegne, og kravle gennem de mindste huller. Kravle gennem huden kan de godt nok ikke, men du indånder dem, når du sover sammen med din dyne.

  Det er derfor, at der er nogle mennesker der bliver allergisk over for husstøvmider og støv generelt. Men man kan ikke helt slippe for dem, medmindre man bor i en steril boble hele livet.

 6. Hm – nu er jeg så heldig ikke at være allergisk over for noget som helst – det skulle da lige være snobberi *G*. Så jeg lever lykkeligt med mine husstøvmider.

  “Gammeldags” dyner kunne jo slet ikke vaskes – næh, de kunne sendes til “fjerrens og ombetrækning”.

  Det er selvfølgelig noget andet med moderne dundyner. Mine bliver typisk vasket, når jeg har haft et natligt, dameligt uheld. Med specialvaskemiddel, som jeg faktisk har fået af min moar. Så kommer de i tumbleren sammen med et par tennisbolde, som basker dunene pænt på plads undervejs i tørreprocessen – det virker fint.

  Men medmindre man er allergisk, tror jeg ikke det dynevaskeri er så altafgørende. (OK, man bør så nok lade være med at studere en husstøvmide i et mikroskop – for så tør man nærmest ikke gå seng, heller ikke selv om dynen er nyvasket…).

 7. Hmm… nej, hvis det dynevaskeri var afgørende, så ville der nok være meget mere sygdom og død.

  Men jeg kan slet ikke lade være med at tænke på hvordan de der mider ser ud i et mikroskop. Arhh!

 8. OK, Mette, hvis du endnu ikke har set sådan en fætter under et mikroskop, vil jeg nok ikke anbefale, at du gør det. Just my five cents – take it or leave it :-).

 9. Det har jeg heller ikke umiddelbart planer om. Har min nattesøvn kær… 🙂 Altså, det må da være svært at slappe af, hvis man fx. ved at de har lange, spidse mundstykker. Euuhhhhhh.

 10. De er virkelig klamme *G*. Det kan bare “trælse” mig lidt,når vi allesammen skal gøres bange for dem, selv om størsteparten af os lever i fred og fordragelighed med de små bæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *