Vi vil ikke føde flere børn

Faldt lige over en af de mere kuriøse pressemeddelelser, jeg længe har set:

Vi vil ikke føde flere børn, før Ungdomshuset er genopstået

Skøre damer altså. Haha. Men samtidig synes jeg også at de er seje.

Jeg er i hvert fald enig med dem i at jeg bare ikke gad sætte nogle børn i verden, i hvert fald ikke i Danmark, når det ser ud som det gør i dag.

Jeg faldt over denne pressemeddelelse under research til en artikel, som jeg skal have skrevet om anerkendelse af tegnsprog. Vinklen er, at det danske samfund i dag er blevet skræmmende ensrettet. Der er lavere til loftet og meget, meget mindre plads til dem, der skiller sig ud fra normen. Alle skal være perfekte.

Her taler jeg også om døve-området. Lige pludselig er alle døve børn hørende, fordi de er blevet CI-opererede. Tegnsprog? Ikke tale om. Så lærer de jo aldrig at blive normale. Er et barn døvt skal det “behandles” med AVT-terapi og i hvert fald ikke bruge tegnsprog. Sådan siger nogle af de mest ekstreme i denne her stille debat, der kun kendes af os, der har det inde i livet. AVT-terapis 10 grundprincipper (eller 10 bud!) kan læses her.

Men tilbage til pressemeddelelsen. Tænk hvis jeg kom til at føde et barn der var døvt i dag? For nogle år siden ville det have været superfedt. I dag ville det være det rene mareridt. Så jeg tror næsten, at jeg deltager i den aktion – ingen børn til mig, så længe holdningen til tegnsprog er sådan.

(men nu er reproduktion heller ikke noget, der er særlig aktuelt for mit vedkommende, så bare rolig)

0 tanker om “Vi vil ikke føde flere børn”

 1. Jeg prøvede at få deres hjemmeside og linket til at virke – men uden held. Linket omdøber pdf-filen (hvem bruger det?) til WWW. Deres hjemmeside vil ikke engang virke selvom jeg giver de kæmpende kvinder lov til at bruge scripts i min firefox browser.

 2. Kom til at læse hele dit indlæg efter at have fået linket til at virke – jeg støtter dig i din holdning – jeg ser intet galt med tegnsprog. Jeg ønsker at jeg havde lært det selv. Men det er ikke ligefrem noget de lærer en i gymnasiet.

 3. Ja det ville altså være rigtig fedt, hvis man kunne få mulighed for at lære tegnsprog som valgfag i folkeskolen og i gymnasiet… og på aftensskoler etc.

 4. Ja for pokker. Jeg lærte som lille alfabetet, det er en hel ny verden der åbner sig. Jeg har en veninde, der er tegnsprogstolk – det er altså vildt spændende! Det kan da aldrig skade nogen at lære…

 5. Ja, jeg er fuldstændig enig med dig holdning til tegnsprog. Mine hørende små niecer begyndet bruge tegn, de var ca. 9 mdr gammel.
  Et tidspunkter dengang, jeg se tv avisen, og flere alm. daginstution vuggestuen personaler bruge tegn til små børnene, og undersøgelse viser vigtigt barnet får sprog – kommunikere tidligere som muligheder og undgså frusteret kommunikere med voksne.
  Jeg er ikke imod CI, men jeg synes forkert vej udviklet oralimse metoder i døveskolen. Det er vigtigt CI børnene skal have tosproget.

 6. Mette, al respekt for din “kamp” for tegnsproget og ikke mindst “retten” til at være døv. Personligt synes jeg den hjælp, CI åbenbart kan give nogen, er fin – men teknologien bør ikke udelukke tegnsproget.

  Jeg kan kan udmærket forstå, at du ønsker, mange flere kunne tegnsprog. Men har du tænkt over, hvor pokkers få døve mennesker, en gennemsnitlig hørende overhovedet møder i sit liv?!

  Selv om jeg intet aktivt har gjort for at undgå det 😉 – har jeg ærligt og redeligt ikke mødt et døvt menneske i – tyve år! Det synes jeg ikke giver den store motivation for at give mig i kast med at lære tegnsprog :-).

  Det er bestemt ikke for at nedgøre din “mærkesag” (Christ, alene det lød nedladende…) Men når man af den ene eller anden grund ikke har døve mennesker i sin hverdag – hvorfor så lære et sprog, man ellers ikke kan/skal bruge, bare fordi man måske tilfældigt render ind i tre-fire døve mennesker i løbet af sit liv?

  – Og jeg skal ikke kunne sige, om “døvefrekvensen” i mit liv er repræsentativ. Men til trods for, at jeg har boet mange steder, haft en del forskellige jobs og gået på et par højst forskellige videregående uddannelser, er det altså som sagt tyve år siden, jeg har haft regelmæssig kontakt med en døv. Det var i øvrigt moderen til et af “mine” børn – jeg arbejdede i en SFO. Og her var der i øvrigt ingen grund til, at jeg kunne tegnsprog – hendes hørende børn var naturligvis tosprogede helt fra små og tolkede gerne.

 7. Jeg er klar over at vi er meget få – mange har aldrig mødt døve. Derfor forventer jeg heller ikke at folk “skal” kunne tegnsprog, men du skulle bare vide, hvor glad jeg (og andre døve) bliver, hvis folk bare kan 3 tegn.

  Det der halter kraftigt er, at der simpelthen ikke rigtig er nogen tilgængelige tegnsprogskurser til ordentlig pris – på samme måde som man kan lære fransk, spansk og andre sprog.

  Det ville være super fedt hvis der kom flere tilbud af den slags, og måske noget med, at man kan vælge at lære tegnsprog som valgfag, eller under en “døveuge” i skolen eller lignende.

  Selv om man ikke har behov for tegnsprog i det daglige, er det jo også mange situationer, hvor det bare er smart at kunne et par tegn til husbehov. Få hænderne lidt op af lommen.

  Og til sidst… børn skal slet ikke tolke for deres forældre (du har nok læst debatten om indvandrerbørn der bruges som tolke) – det er de voksnes ansvar at kunne kommunikere med hinanden…

 8. Jeg kan godt følge dig – men jeg tror altså, interessen for tegnsprogskurser i AOF-regi kan ligge på et lille sted – netop fordi vi ikke rigtig har noget at bruge det til!

  En “døveuge” i skolen ville også være at skyde gråspurve med kanoner – igen i forhold til hvor relativt få døve, der er. Det må være godt nok, at vi trods alt har lært, at der findes et internationalt tegnsprog. På samme måde, som vi ved, der findes Brailleskrift, som blinde betjener sig af.

  Vi er helt enige om, at børn ikke skal tolke for deres forældre. Men når en otte-årig står sammen med sin døve mor, der tydeligvis er i gang med at misforstå noget, er det nok vanskeligt at forhindre ham i at “få hænderne op af lommen” :-).

 9. Jeg gyser over den AVT-terapi og håber at min lille bebs og vi kommende forældre bare kan nyde at være forældre og gøre vores barn tosproget – og ikke skal være lærere, pædagoger, talepædagoger, psykologer osv. for vores eget barn. Jeg vil bare være mor…

 10. Fantastisk – hvis tilhængerne af det gratis ungdomshus stopper med at føde børn bliver alle jo bedre stillede.

 11. Til fr. Møller

  “…Det må være godt nok, at vi trods alt har lært, at der findes et internationalt tegnsprog…”

  Tegnsprog er ikke internationalt. Det er en udbredt misforståelse blandt hørende. Jeg troede det selv inden jeg startede på studiet som tegnsprogstolk. Der findes næsten ligeså mange typer tegnsprog som der findes talt sprog. Hvert land har sine egne tegn og egen grammatik. Der er selvfølgelig visse tegn der går igen mange steder, men at tro at man kan kommunikere med døve på internationalt plan så snart man har tillært sig tegnsprog er forkert. Lærer du tegnsprog i Danmark så er det dansk tegnsprog du lærer og kan.

  Derfor: tegnsprog er ikke internationalt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *