Hvis jeg var hørende…

… jamen, så ved jeg det ikke. Nu har jeg altid været døv, og jeg kan ikke forestille mig andet. Jeg har aldrig drømt om, at man udviklede noget, der kunne få mig til at høre. I mange år var mit højeste ønske en pony. Aldrig at blive hørende. Det her kan måske forfærde mange, men musik interesserer mig simpelthen ikke. Da jeg var lille, prøvede man at presse mig til at bruge høreapparater. Først deher klodser, som gjorde ondt, hvis nogen gav mig et los i øret. Og de hylede. Senere nogle mindre ørehængere. De lukkede luften ud af mine ører. Godtnok kunne jeg godt høre lidt med dem og jeg talte meget pænere end uden dem på. Men stadigvæk, så gjorde de ondt, især ved nogle lyde, som kunne få det til at svimle for øjnene. Det kunne de voksne ikke forstå, og jeg blev tvunget til at have dem på. Indtil jeg blev teenager. Lige siden har de ligget i en skuffe. Nu har man så opfundet de dersens CI-ting. Ingen regnede dem for noget dengang i 80’erne, hvor nogle læger vistnok gerne ville have fingre i mig. Min far svarede pronto: Mette er for lille til den slags undersøgelser. Nu tror man så meget på CI’erne, de er blevet udråbt som de nye mirakler, der kan få døve til at høre. Men hvorfor er jeg ikke interesseret? For det første har jeg det ganske fint som jeg har det. Og for det andet, så har jeg lagt krop til alt for meget kvaksalveri og misforståelser.

Men der er klart gang i et par små tankeeksperimenter for mit vedkommende. Ingen troede på at man kunne besøge Månen, indtil amerikanerne gjorde det i 1969. Hvorfor skulle man så ikke kunne genskabe en kunstig hørelse? Måske forfine lyden så meget, at man fik en superhørelse. Min mor sagde her forleden, at hun troede på, at jeg vitterligt ville få foretaget et indgreb på et tidspunkt. Min mor er ikke helt dum. Men ville jeg det? Ikke som det er nu. Er der overhovedet sket nogle teknologiske forbedringer med CI, andet end at folk bare er yngre, når de bliver opererede? Hvis der blev opfundet en mikrochip, noget småt og diskret, der måske gav en perfekt hørelse (år 0) – så tror jeg godt, at jeg ville give den en skalle med at lære at høre og finpudse talen. Alt har en pris, og jeg betaler gerne en pris. Men jeg skal tro på det, og det gør jeg ikke, som det ser ud lige nu. Men hvis jeg en dag blev hørende, ved jeg virkelig ikke, hvad det første jeg ville gøre, skulle være. Er i hvert fald ikke at høre de skide fugle synge. Er da overvurderet, ikke?

0 tanker om “Hvis jeg var hørende…”

 1. Jeg har det sådan, at jeg hellere vil være lykkelig som døv(hørehæmmet), end ulykkelig som hørende. For hvem siger, at det er lykken, at være hørende?

 2. Hehe… jamen, er jo rigtigt, glemte, at folk helt frivilligt propper ting med ledninger, og som afgiver lyde, ind i ørerne nu om dage 🙂

 3. Fuglesang er i dén grad overvurderet.

  HVIS du en dag blev hørende, så håber jeg det bliver på en regnvejrsdag. For lyden af regn der plasker ned, er den dejligste lyd jeg kender.

 4. “halse efter en utopi..”. Det minder mig unægteligt om denne her: http://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs

  Men ja, jeg ville ikke kunne forestille mig at skulle være foruden musikken. Til gengæld kan de fesne fugle satme godt flette næbbet, når man om sommeren er kommet sent hjem fra en bytur og prøver at falde i søvn. For satan da hvor kan de fjerede skodkræ da ødelægge ens humør, når man nu bare prøver at falde i søvn.

 5. Marie – tror jeg på. Kan også enormt godt lide regnvejr, især når det går helt amok, og man sidder indenfor.

  Rasmus – godt så. Tror dig gerne. Må være ret magteløst! Men apropos fugle… hehe, den lille fyr dog 🙂

 6. Altså.. der er vel ikke noget i vejen med at nogle kan høre og andre altså ikke kan.Hørende er da ikke lykkeligere af den grund.
  Fuglesang er da ok, men havets brusen er nu det dejligste og dog ikke helt.. for jeg synes faktisk at det allerdejligste er når man tager ud til sommerhusområdet i Blåvand – og bare lytter til…(trommehvirvel) – Ingenting. Ingen børn deres skriger, ingen irriterende mennesker, ingen forstyrren.. ingen der dyrker sex på anden etage – hvilket amn hører på første – tænk – det må da være ufattelig skønt!

 7. Jeg er født med nedsat hørelse på venstre øre og har et højre øre, der er blevet værre og værre med årene. Har høreapparater til begge ører, men bruger dem kun yderst sjældent, da jeg ikke synes de hjælper nok. Må indrømme, at jeg synes der er ret mange flere fordele ved at være hørehæmmet end ulemper.
  Fx. kan jeg bare lægge mig på højre side, så kan jeg ikke høre mandens snorken eller fuglenes fest tidligt om morgenen.

  Er dog ikke helt tryk ved udsigten til at hørelsen måske helt forsvinder på sigt. Er der en måde, hvorpå man kan lære mundaflæsning, eller er det “bare” hardcore øvelse????

 8. Ja visse ting er dejligt, at slippe for. Fx naboens boremaskine som borer lystigt for tiden .. jeg kan her heldigvis bare tage øreappraterne af, og være total døv.. That’s nice.

 9. Mrs. Cute. Ja, det er jo det. Hvad så, hvis hørelsen forsvinder? Er vist kun den hardcore øvelse. Med mindre du er frisk på at lære tegnsprog, eller tegnstøttet kommunikation. Så kan du jo få glæde af tegnsprogstolk til forskellige situationer.

 10. hvor er du et fantastisk filosoferende menneske med god humor i formuleringen. En nydelse at læse det:-) du er et smukt menneske MB!

  Kh LArso

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *