Skulle man blive fotograf?

Gennem et stykke tid er jeg i højere og højere grad blevet fascineret af kreative mennesker. Mennesker, der kan skabe smukke ting, nytænkende ting, inspirerende ting – at skabe produkter, som andre mennesker kan bruge og have glæde af. Jeg er vokset op med den forestilling, at det er de lange videregående uddannelser, der er de rigtige. Det er de akademiske uddannelser, man skal stræbe efter. Men hvad kan man egentlig bruge fine eksamenspapirer til? Jeg er bachelor og det er ikke just titlen som cand.mag der trækker. Nu arbejder jeg på et medlemsmagsin, og hermed er jeg faktisk også med til at skabe et produkt hver måned, som jeg satser på, mange er glade for. Gennem mit arbejde har jeg fået øje for hvordan dygtige og professionelle fotografer og grafikere arbejder. Og det er det, jeg efterhånden er blevet mere og mere tiltrukket af. Hvordan det er, man kan skabe helt specielle, magiske paralleluniverser (til virkeligheden) gennem billeder og hvordan man via grafik kan få noget til at tage sig smukt ud. Jeg har observeret den fantastiske forskel der er mellem mine egne amatørbilleder og så fotografens professionelle, efterbehandlede ditto. Og her for ikke længe siden bestilte vi en boudoir-fotograf til vores venindes polterabend, og sikke nogle smukke, smukke billeder hun kunne tage (tjek selv hende ud her) – og i al særledeshed var der nogle fantastiske billeder af min veninde. Og det har fået mig til at tænke, at sådan noget ville jeg ønske, jeg kunne udrette. Og fra tanke til handling… kunne jeg tage en 2. uddannelse, der helliger sig det æstetiske? Noget med at kunne skabe og være kreativ. Noget kunstnerisk. Billeder af liv. Hvordan man får billeder til at tage sig endnu smukkere ud gennem computerteknologi. Måske en kombination af grafikeruddannelse og en fotografuddannelse? Men jeg tænker også – er det noget, man kan leve af? Skal man kunne dokumentere, at man kan mere end de sædvanlige ferie- og drukbilleder? Skal man være typen, der konstant knipser billeder? Hvis nu man ikke har noget fancy kamera? Skal der mere drivkraft til end blot en ærbødig fascination af smukke billeder? Eller en smule viden om hvordan man betjener en mac? For det er vist nu, der skal smedes… hvis det nogensinde skulle blive aktuelt.

0 tanker om “Skulle man blive fotograf?”

 1. Der er mange fotografere som ikke er uddannede, men der også mange der har. Det er en benhård branche og kampen om opgaverne er stor. Men der er altid mulighed for, at forbedre sig og godt udstyr er altid en fordel. Selv holder jeg utrolig meget af fotografere naturen og det er altid et plus at sende ind og blive anerkendt på den ene eller anden måde. Det er de færreste som opnår at kunne leve af det. Men hvis du følef, at det er dit kald – spring ud i det. Du har den fordel, at du allerede har skrive-redskaberne i orden og kan kombinere dine fotografiske evner. Jeg har set nogle af dine billeder. Det kan du sagtens. Uddannelsen kan du også tage – som videre uddannelse eller sidegevinst.

 2. Ja det har du jo ret i, det med de ikke-uddannede fotografer… dem, jeg har arbejdet med eller set, og som jeg synes er dygtige, jeg ved jo faktisk i grunden ikke, om de er uddannede eller ej. Og ja der er mange dygtige amatørfotografer – i dag kan alle jo i princippet tage billeder. Ligesom alle i princippet kan skrive. Hmm, jeg synes det er et godt svar du kommer med, har også tænkt på kombinationen tekst-foto. Men hvad man sådan reelt kan bruge det til ved jeg godt nok ikke rigtig.

 3. Start et sted, har jo lige læst og set det nyeste af DB, og må sige, at billederne deri er ganske gode. Du er jo allerede godt på vej. Det er kun et plus, at du kan mere end blot at være skrivende journalist. Du ved hvordan døve er når det tegner med arme og hænder, og netop mere end de hørende kan fange et godt billede.

  Du har ret i, at alle kan i princippet. Men det handler om, hvad du kan fange med dit øje, som andre muligvis ikke kan. Du fanger noget som andre kan lide, og det kan være en del af dit arbejdes imag, eller blot til lyst.

 4. ps du kan altid bruge dine tekst-foto til at fortælle en historie på en anden måde. Som døv kan du fange noget mere, end en hørende, som ikke fatter et muk tegnsprog. Du kender de døves kropsprog, fanger essen. Og ved præcis hvornår og måske hvordan de vil reagere i en givent sistuation. Dét kan du fange.

 5. Ja det er rigtigt… der er masser at boltre sig i når man ser på hele døveområdet. Men det er i hvert fald ikke noget man kan leve af på sigt – man skal også få sine referencer andre steder fra. Og mon det så bliver svært? Hmm… men tak for de venlige ord omkring at du syntes det var gode billeder, dem jeg tog til det seneste nummer – dejligt at høre. Man kan nu godt se forskellen mellem mine knipserier og så de rigtig professionelles – men man kan jo prøve at lure et trick eller to af.

 6. Jo , men du glemmer en ting. Du har jo allerede referance til bladet. Det er jo en start i sig selv, at du har fået dine billeder publiceret der. DB er læst og set af en masse.

 7. Fotografuddannelsen i Danmark er en håndværkeruddannelse. Dvs. fire års praktik (MEGET MEGET svært at få plads) efterfulgt at svendeprøve. Personligt synes jeg det er et voldsomt forældet system og vil ikke anbefale at gå den vej.

  I stedet vil jeg anbefale at du starter med at lege med det på en seriøs måde. Skaf dig et DSLR og Photoshop (Elements kan også gøre det), lær grundlæggende billedbehandling, sæt evt. nogle billeder til salg som stock (som jeg også gør). Se hvordan det går, og om interessen bliver ved med at være der.

  Forbered dig på at livet som fotograf er: 30% fotografering, 10% efterbehandling, 50% kamp om kunderne og 10% vedligeholdelse af teknik osv.

 8. Hvis det er det du brænder for…DO IT! På Den ene eller anden måde. Jeg er selv uddannet almindelig kontormus og videreuddannede bag bagefter til informatikassistent. Der så jeg lyset og sprang ud som dtp’er, selv om jeg gik ned i løn og en usikker fremtid i møde. Og har ikke fortrudt et sekund. Tværtimod er jeg lykkelig for, at jeg turde tage springet som autodidakt, selvom de fleste frarådede mig det. Det er nu 13 år siden og det går strygende.

  Gå efter hvad dit hjerte fortæller dig :-))

 9. Rasmus – tak for din mening. Jeg har været inde på uddannelsernes hjemmesider, og det ser barskt ud. Måske jeg lige har romantiseret det lidt. Rigtig god ide at lege lidt mere seriøst med det, nu er jeg også heldig at have et job, der tillader det. Så mon ikke jeg skulle snuse lidt mere til det først.

  MrsCute – det lyder fedt at du tog springet. hvad er det at være en dtp’er? Jeg er helt enig med dig i at man skal springe ud, hellere nu end aldrig. For mit vedkommende ved jeg bare ikke helt, om det er det jeg brænder for – er mest fascineret.

 10. Undskyld, er jo selv så vant til forkortelsen, så jeg glemmer, at andre ikke altid ved hvad det er. Dtp’er er Desktop Publisher. Også kaldet layouter, grafiker eller rentegner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *