Dybt forkert at spare på tolkeuddannelsen

Noget af det, jeg oftest bliver spurgt om er, hvordan jeg kan tage en uddannelse, arbejde osv. som døv. Mit svar hver gang er, at jeg har mulighed for at få tegnsprogstolk, hvilket ligestiller mig med resten af samfundet. Mine tegnsprogstolke er dygtige, professionelle mennesker, der gør deres arbejde godt, dvs. at de formidler mellem mig og mennesker, der ikke kan tegnsprog. Eller giver mig ører og en stemme der, hvor jeg ellers ville være afskåret fra at kunne være med. Hvis ikke jeg havde den mulighed, ved jeg virkelig ikke, hvad jeg skulle gøre. Så ville jeg virkelig være handicappet. Så kunne jeg slet ikke bidrage til samfundet, selv om jeg har kompetencerne. Og hvad så, hvis den mulighed så virkelig forsvandt? For cirka en uge siden hørte jeg, at UCC, grundet økonomisk underskud og manglende tilskud af yderligere midler, skulle skære voldsomt ned på de 2 eneste steder med tegnsprogstolkeuddannelser i Danmark. En lille uddannelse, der i forvejen har været hårdt ramt af nedskæringer. Århus-afdelingen, der huserer 4 årgange af tolkestuderende, skærer så hårdt ned, at de i 2011 kun har undervisere svarende til 2,4 årsværk. Lyder det ikke fuldstændig absurd? Til hele 4 årgange af studerende? Konsekvensen bliver jo, helt forståeligt, at de studerende springer fra – måske de dygtige undervisere også går i protest – og hvad sker der så? Ingen flere nye tegnsprogstolke. Så går der nogle år, og så rammer det mig – og cirka 4000 andre mennesker. Døve i provinsen mærker konsekvenserne først. Det er i forvejen ikke nemt at skaffe tolke derude. Og siden hen følger vi andre med, fordi vi bliver flere brugere om stadig færre tolke. Det går ikke. Jeg forstår overhovedet ikke, hvad der ligger bag den beslutning. Jeg kan godt forstå, at der skal skæres ned, fordi det bliver der jo gjort overalt. Men er det virkelig det rigtige sted at svinge med sparekniven? Er det gennemtænkt og konsekvenserne gennemresearchet? Tror undervisningsministeriet bare, at tegnsprog er et sjovt, eksotisk lille, næsten uddødt sprog, som man for sjov kan lære? Sådan et sprog, som strengest set ikke er nødvendigt? Nej, det er faktisk et levebrød for mange, og vi er endnu flere, der har brug for tegnsprogstolke. Der har været over 30 års ihærdig kamp for DDL for at nå hertil, hvor vi er nået nu. Ligestillingen har aldrig før været så god. Døve kan virkelig bidrage meget til samfundet, hvis vi får de rette muligheder. Det er derfor bare så dybt forkert at spare lige netop her omkring tegnsprogstolkeuddannelsen! Jeg følger sagen med stor bekymring. Håber, at problemet bliver løst – så UCC fortsat kan uddanne dygtige tegnsprogstolke, der har gennemført et uddannelsesforløb af god kvalitet. Jeg har virkelig brug for mine tolke. Og det er der så mange andre, der også har. Uden tolke har vi døve nærmest mundkurv på. Så vi er mange, der følger sagen med stor alvor. Hvad sker der, hvis tegnsprogstolkeuddannelsen bliver sultet ihjel? Hvis du vil vide mere, så læs mere her hos CFD som følger sagen tæt. De studerende har også oprettet en protestgruppe på Facebook.

5 tanker om “Dybt forkert at spare på tolkeuddannelsen”

 1. Mette, det er ikke undervisningsministeriet der er fremme med sparekniven. Undervisningsministeriet har pålagt UCC at der skal være fyldestgørende tegnsprogstolkuddannelsen frem til mindst 2012, mens man i mellemtiden finder ud af hvordan en nyere og forbedret tegnsprogstolkeuddannelsen kommer til at fungere fremover.

  Det er UCC selv der er skurken, de har TVUNGET Århus-personalet i knæ og fået en ud af klappen og resten til at skære i deres arbejdstimer. Men! Ja, det er et men… Det er så mit gæt, for ellers vil alt andet være alt for mærkeligt. UCC gør det fordi deres kasser er gabende tomme. De kan ikke finde pengene nogle steder. Så er det dét at UCC sender et frækt politisk budskab til Frk. Nedergaard og siger, ja fint at vi skal bevare uddannelsen, men så bliver det på lommeuld og lutter superhelteundervisere. Dem der er tilbage til sommer. For mig at se gør de det for at sige at de skal have penge for at fortsat opretholde et vist fagligt niveau. Frk. Nedergaard gør fortsat ikke en dyt udenover at have den lange pegefinger frem og siger fy-fy til UCC. Der skal findes penge. Det hjælper hun ikke med. Penge tak, ikke formaninger… (Hørte nogle mumle om at det drejer sig om 8000000 i alt…)

  Det er et politisk russisk roulette i gang, med undervisere, studerende og døve inde i kammeret. Hvem er det første der ofrer sig? Hvis Frk. Nedergaard ikke hjælper til. Så er det en skamskudt uddannelse der stås tilbage med.

 2. Der blev i sin tid kæmpet bravt for bevarelsen af tolkeuddannelsen i Århus og spørger du mig, så burde man have ladet være og lukket skidtet, når nu det ikke løb rundt.

  Ressourcerne kunne være brugt til at styrke uddannelsen i København og lur mig, om ikke tolkene nok skulle finde vej til resten af Danmark alligevel, det ser man ske på mange andre små uddannelser, hvor der kun er eet udbud på landsplan.

  Noget andet er, at KC/UCC alle dage har været dyre.
  Flere gode store kunder er røget på den konto, blandt andet CfD der mente det bedre kunne svare sig at oprette egne kurser end at købe dem hos det daværende KC.
  Da mine unger var på kursus fik jeg selv fornemmelse for prisen, og det var ikke pebernødder – så jeg mener ikke kun det er interessen der har været dalene, de har heller ikke været for gode til at sælge sig selv.

  Det er sørgeligt hvis tegnsprogstolkeuddannelsen ryger, men man kunne så også spørge om det er de rigtige mennesker der forvalter den? Ikke fordi jeg syntes dårligt om de mennesker der arbejder på området – men man kan blive så sammensyltet gennem årene, at man kan have svært ved at se sig selv sådan lidt udefra og komme videre…

 3. Tak for jeres perspektiver på sagen!

  Elisa – det er forhåbentlig ikke helt forkert, det jeg skriver? Men der er bare denne vigtige tilføjelse, der mangler? Jeg har tænkt lidt over, om det var dumt af KC at koble sig til UCC, til trods for den ganske fremragende idé, at tegnsprogstolkeuddannelsen gerne skulle blive en professionsbachelor? Nu hvor UCC begynder at gå ind og skære fra?

  Jette – du er vist af en helt anden mening? Jeg tror meget gerne, at KC/UCC har været alt for dyre (f.eks. omkring tegnsprogsundervisningen, ja) og der er sikkert meget internt, der skal ses efter i sømmene. Men du kan da ikke mene, at det er bedst, at man lukker Århus-afdelingen? For behovet for uddannede tegnsprogstolke forsvinder jo ikke lige med det samme. Hvis det da overhovedet forsvinder. Jeg ved, at provinsen er det første sted, der rammes, hvis Århus-afdelingen lukker. Hvem skal så tolke? Så der er brug for 2 uddannelser i Danmark. Så det er da ikke blot sørgeligt, men noget, der faktisk får direkte konsekvenser for slut-brugerne, hvis Århus-afdelingen lukker.

  Men nu ved jeg faktisk ikke så meget om sagen, så det er dejligt, at I lige hjælper med ekstra perspektiveringer/rettelser.

 4. Det er ikke noget forkert i det du har skrevet, blot at det er UCC der har den største skurkerolle lige nu, ikke undervisningsministeriet. Eller jo, hvis man twister sagen lidt og siger at undervisningsministeriet har fejet møget tilbage og sagt “I skal alligevel” og så vendt det hele ryggen uden at komme med råd i form af kapitalindsprøjtning.
  Det er fandens til uheld at denne gode idé med at høre under UCC kom til at ramme KC i nakken noget eftertrykkeligt. Det var jo ikke mening.

  Jette. Det skal siges, at tegnsprogstolkeuddannelsen er en dyr affære ja, men hvis man sammenligner KC’s regnskaber med alle de andre afdelinger der er under UCC. Så er de 8 millioner der efter sigende mangles, blot pebernødder. Men UCC har vitterlig ingen penge.

  Jeg kan sagtens huske hvordan døvelivet var før der blev oprettet en afdeling i Århus. Der var mangel på tolke alle steder i Jylland. Der var ikke så meget vi kunne være med til. Kan tydelig huske forældresamtaler de skulle have på min brors skole, hvor der var bestilt tolk i virkelig god tid, men 8 ud af 10 gange kunne der ikke lade sig gøre at få en tolk. De skulle hverves fra København, hvis det skulle være noget vigtigt. Akuttolke eksisterede næsten ikke. Døve måtte klare sig med det de kunne. Det var ikke meget og slet ikke ligestillende. At der åbnede et nyt uddannelsessted var det bedste der kunne ske for Jylland. Døvesamfundet vågnede bogstavligt talt op og i dag er der fri markedskonkurrence hvor selv tolke kan vælge sin arbejdsgiver efter lyst og brugere kan vælge udbydere som man har lyst til. CfD havde det lidt for godt i Jylland, så de kunne bestemme tariffen og hvem der ellers skulle have tolk. CfD have monopol på døvesamfundet. Det kan nemt komme til at ske igen.

 5. Det er muligt det handler om, at jeg ikke er jyde og derfor ikke har fornemmet på egen krop hvad en lukning af tolkeudd. i Århus betyder.

  Hvad jeg siger er blot, at der er mange små uddannelser der kun har afdelinger et sted i landet og alligevel forstår folk at sprede sig – jeg mente man kunne forestille sig noget tilsvarende i dette tilfælde.

  Og så sagde jeg ikke at tegnsprogstolkeuddannelsen er en dyr affære i sammenligning med noget.

  Jeg sagde at der er blevet truffet nogle uheldige beslutninger i forhold til KC/UCC som har været medvirkende årsager til at det er havnet der hvor det er. og jeg syntes ikke de har været gode til at sælge og provovere sig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *