Tegnsprog – et livgivende og ligestillende sprog

Hvor er det altså livgivende at undervise folk i tegnsprog, folk, der har den ene eller anden grund til at lære det og derfor sidder og er fascinerede og simpelthen suger til sig af den nye viden. Nysgerrighed, entusiasme og interesse. Også selv om det kan være svært. Det kan nok også være lidt grænseoverskridende at lukke for ørerne, åbne øjnene og flagre med hænderne. Men de fleste opdager, at det da er en smal sag at kommunikere – det er slet ikke så svært, som man ellers kan gøre det til – og gør det til. Det er så fedt at se, at der bliver skabt en særlig forbindelse – at man kan kommunikere menneske til menneske. Jeg føler mig som et menneske, der kan give andre noget – og ikke som hende den døve, som de fleste er lidt nervøse for at kommunikere med. De fleste tegnsprogskursister opdager meget hurtigt, at visuel kommunikation overhovedet ikke er farligt. At døve ikke virker handicappede – men derimod kan give nogle helt nye perspektiver på kommunikationens betydning. Som en af vores kursister skrev: Det er udelukkende jeres fortjeneste at hver torsdag aften er en udsøgt fornøjelse! Jeg slæber mig hen til Nørrebrogade efter en lang dag – og går glad og opløftet derfra! I dag handlede vores første kursus om “at skabe kommunikation” og folk fik lært, at det ikke var så svært endda. Både alfabetet, tallene og nogle helt enkle tegn fik de lært. Næste kursus – var for vores lidt mere viderekomne kursister – og det handlede om kultur. Og sikke nogle spændende spørgsmål og diskussioner vi havde… og deltagerne forstod døve langt bedre end jeg overhovedet havde håbet. Har ellers længe været vant til, at folk bare ikke forstod mine tanker og holdninger. Og så meget forskel kan bare en lille bitte smule tegnsprog virkelig gøre. Jamen, hvis man vil gøre forholdene for og forståelsen af døve bedre – så er den første skridt på vejen sgu da tegnsprog, tegnsprog og atter tegnsprog. Når man først har set lyset i tegnsprogskursisternes øjne, og deres interesse, vil man virkelig skide det et langt stykke, at der virkelig findes folk, der har det medicinske syn på døve (at døve skal helbredes og normaliseres) – for vi kan med tegnsprog virkelig give verden et mere nuanceret menneskesyn i stedet for at snævre ind og normalisere ved hjælp af teknologien (jeg tror stadig ikke på CI er nogen mirakelkur). Hvor er det dejligt at føle, at vores koncept virkelig gør en forskel. At vi kan skabe bedre kontakt mellem mennesker. StreetSigners er blevet skabt på et helt enormt behov. Jeg var for nogle år siden rimelig frustreret over, at der ingen tilbud var på tegnsprog. Det har jeg faktisk blogget om tilbage i 2009. Og fået en hel del feedback på. På den baggrund gik vi i gang, selv om vi ikke ligefrem er tegnsprogseksperter – men vi har netværket i orden. Og døves og hørendes opbakning, for det er i alles interesse, at der bliver skabt kommunikation. Og vi bliver hver eneste dag bekræftet i, at vi har fat i noget af det rigtige. Og det er helt sikkert en fantastisk følelse!

5 tanker om “Tegnsprog – et livgivende og ligestillende sprog”

 1. Mette,
  Først og fremmest, så er det en fornøjelse at få kendskab med et nyt sprog! At det er et sprog som er ‘forbundet’ med, hvad nogle vælger at kalde et handicap, er så bare en mindre hurdle man må se bort fra, eller få folk til at forstå at de har misforstået…
  Det kan godt være, at det at være døv, ikke er noget man kan fravælge, men det er et fakta man (formoder jeg) noget nemmere kan leve med, end f.eks. at have kronisk blodnæse eller epilepsi?
  Jeg formoder det er noget nemmere at lære et nyt sprog, end at skulle leve med ikke at kunne komme op eller ned med mindre der er kørestolsrampe eller elevator..? 😉
  Alt-i-alt er de døve nok lidt på samme plan som homosexuelle var for nogle år siden (og til tider stadig er) – dem ville man jo også ‘helbrede’… men har jo nu, generelt, accepteret – mon ikke vi kan få pillet ‘handicap’ af de døve, og bare acceptere at de taler et andet sprog? På Nørrebro er der da så mange andre folk man overhovedet ikke kan snakke med, fordi de ikke har lært dansk, og vi ikke snakker kurdisk/tyrkisk/arabisk… you name it… Er de/vi så også handicappet? Det kan man vel godt påstå?

  Når det er sagt, så var det super undervisning i dag. Ingen grund til nervøsitet!
  Husk at den bedste underviser, er den som viser at vedkomne går op i emnet, er entusiastisk om det, og formår at skabe inspiration, så eleverne søger fremad mod nye udfordringer. Og det gør du da helt sikkert når emnet er tegnsprog (eller døves verden og kultur).
  Det kan godt være du ikke har Eva’s mange års erfaring i tegnsprogsundervisning, men du har entusiasmen og det smitter.. 🙂

  Jeg elsker folk der går op i deres interesser – det bygger vi hele vores gymnastikforening på – så må da erkende at jeres lille geschæft i StreetSigners varmer mit hjerte.. 🙂

  Alt godt fremover!

 2. Mette for pokker – har de ikke lært dig at bryde dine tekster lidt op i kommunikationens hellige navn?

  Jeg får sgu åndenød af at læse så massiv tekst i een køre *GG*

 3. Hej Mette

  Jeg vil også gerne lære tegnsprog, men jeg vil gerne vide, om jeg skal lære et tysk tegnsprog for at tale med en tysker?

  Eller er der tale om et internationalt kendt tegnsprog?

 4. Ja, du skal lære tysk tegnsprog for at tale med en tysker på tysk tegnsprog. Hvert sprog har sit eget tegnsprog – og dermed er den danske version dansk tegnsprog. Vi har bare ret længe haft denne uvane at betegne det som “tegnsprog” – det er lidt misvisende 🙂

  PS. Der er også noget, der hedder internationale tegn – hvor man nemt kan finde en fælles forståelse, uanset hvor man er fra, ved at bruge mere universelle tegn, tegn fra eget tegnsprog iblandet lånetegn fra andre landes tegnsprog, f.eks. amerikansk tegnsprog.

 5. Fedt at læse din blog, Mette!!
  Jeg elsker tegnsprog, og har villet lære det i flere år før Streetsigners kom til. I er en “dream come true” 😉 Jeg håber på en dag at bo et sted hvor der er kurser.

  Stefan: Der er måske endda flere tegnsprog end der er talesprog. De lande der taler engelsk (USA, UK, Australien…) har heller ikke samme tegnsprog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *