Farvel til København – og et lille, personligt oprør mod det københavnske boligvanvid

Jeg flytter fra København, som jeg har boet i siden 2001, det vil sige de sidste 16 år. Det er lige dele spændende og angstprovokerende. 

Det er lidt som om at mange københavnere mener, at København er det eneste sted, man kan bo. Alt udenfor København er nærmest uland, og man dør en langsom visne-død ved at befinde sig vest for Valby Bakke. København undergår da også en spændende udvikling, og mange – også fra udlandet – vil gerne bo i København.

Sådan har jeg også tænkt meget længe, det med at København er det eneste sted. Men som jeg tidligere har skrevet, begyndte jeg at føle, at min lejlighed ikke længere passede. Det er her, jeg har studeret. Det er her, jeg har tilbragt de seneste 10 år. Med masser af oplevelser. Men nu vil jeg gerne prøve noget andet.

Jeg har købt et sommerhus udenfor byen. Jeg rev nogle måneder ud af kalenderen for at prøve at bo i andre lande. 

Men det var ikke nok. Det var ikke noget andet sted i København, der trak. Jo, det skulle da være flere og lysere kvadratmeter, et spisekøkken og en større altan, udsigt til lidt grønt og mere centralt i byen. Det ville jeg være super frisk på. MEN! Bor man alene, kan man jo slet ikke få noget som helst fornuftigt på ejermarkedet i København. 

Det skulle da lige være 40 m2 ude i Emdrup eller sådan noget. Og det er jeg hvert fald ikke interesseret i, så hellere mine billige 53 m2 på ydre Østerbro. Det er også dette vanvid jeg gør oprør mod ved frivilligt at flytte ud af byen. Der er da mange andre steder udenfor byen, hvor man kan leve! Endda med bedre rammer og til priser man kan betale – så man også har råd til alt det rare.

Min nuværende lejlighed er en billig leje, så billig, at det har været ret svært for mig at flytte, fordi det betyder flere udgifter til bolig. Jeg er single, og prinsen med den fede lejlighed er jeg jo ikke just faldet over. Men det skal ikke stoppe mig. Jeg gider for pokker da ikke at gå og vente på en mand for at flytte over i noget bedre. Vi er jo 1,6 millioner singler i Danmark, og man skal have det godt uanset parforholdsstatus. Så vil jeg da hellere tage skeen i egen hånd og gå i action-mode! 

Til sidst trak udlængslen så meget, at jeg for et par måneder siden loggede mig ind på en boligbytteside på Facebook.

Her fandt jeg et nyere rækkehus tæt på Hareskoven. Sådan et koncept med have og det hele. Udenfor byen, tæt på naturen – smukke Vesterled sø nærmest i baghaven og Hareskoven indenfor gåafstand. Rækkehuset er lidt større end min lejlighed, og meget mere moderne, med spisekøkken, opvaskemaskine og mere lys. Og det er skønt at kunne komme direkte ud i haven, at bo tæt på natur, måske kan jeg endda begynde at ride igen, det kunne være så lækkert.

Mit arbejde ligger i indre København, så jeg kommer skam til København hver dag, så det er ikke fordi jeg forsvinder fra jordens overflade. Det betyder til gengæld mere tid for mig til den daglige transport, men sådan lever mange mennesker jo hver eneste dag. Jeg har en bil, og jeg kan sådan set også cykle på arbejde hver dag. Bonus er, at sådan skal jeg nok hurtigt få has på de ekstra kilo, der er sneget sig ind de senere år.

Sommerhuset skal sandsynligvis sælges, og så får jeg dermed mindre ansvar og mere frihed til at spare op og tage ud og rejse. Der kan jeg jo få dækket storbybehovet, hvis det da overhovedet skulle dukke op.

Om jeg er bange for at fortryde? Ja, for pokker. Jeg er nærmest hunderæd! 

Jeg får jo aldrig nogensinde fat i noget så billigt igen, og mit område er i gang med en spændende udvikling med klimakvarter og mere liv de senere år. København vokser jo, mit område bliver jo gul parkeringszone fra den første marts.  Jo, mange af mine venner bor i København. Og jo, det kan måske blive svært at komme hjem fra fest i København. Men hey, mit behov for at gå i byen ligger efterhånden på et minimum, og mine venner går i øvrigt heller ikke i byen mere, vi er jo blevet voksne alle sammen. Og nej, der er ikke butikker i nærheden af det nye hus, kun en Netto, og nærmeste station er Hareskoven. Men der er svømmehal, natur og heste i nærheden.

Ja, der er mange overvejelser jeg har, og jeg er slet ikke sikker på om det er den rigtige løsning. Men jeg har brug for at prøve det af, og det at have en lejebolig er fleksibelt, for så binder man sig ikke for alvor. Men for at bytte fra leje til leje skal man bo i boligen mindst tre år, så jeg kan først bytte tilbage til København om tre år hvis der er – eller også kan jeg købe en bolig. Går det helt galt, står den på 40 m2 i Emdrup. Og det man ikke dør af, bliver man stærkere af. 

Ja. Jeg glæder mig til at flytte ud af byen. Jeg er klar.

Vesterled Sø

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *